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Dear Mr. Keffer: 

400 Seventh SI . SW 
Washington . D.C 20590 

This responds to your May 23 letter and follows up on our 
conversation at the COHMED conference in Tampa, concerning 
the applicability of the Hazardous Materials Regulations (HMR, 
49 C.F.R. Parts 171-180) to activities of the Environmental 
Protection Agency (EPA) • · 

You describe two situations in which EPA is involved in the 
transportation of hazardous materials (which may include EPA­
regulated hazardous wastes): (1) sending or conveying samples 
of hazardous materials for analysis, and (2) removing hazardous 
materials that have been released (either during transportation 
or at a fixed facility) as part of "cleanup" efforts. 

First, the applicability of the HMR to these activities is 
governed by the definition of a "person" subject to the HMR. 
As explained in Howard Wilson's May 26, 1994 memo (which you 
enclosed with your letter), a governmental agency or 
instrumentality must comply with the HMR when it: (1) offers 
hazardous materials for transportation in commerce, or 
(2) transports hazardous materials in furtherance of a 
commercial enterprise. See 49 u.s.c. § 5102(9) and 49 C.F.R. 
§ 171.8. 

Second, as also noted in Mr. Wilson's memo, government 
contractors are subject to the HMR just as any private person or 
enterprise. See 49 u.s.c. § 5126(a) and 49 C.F.R. § 171.l(c). 

Third, RSPA considers that transportation is not "in commerce," 
and therefore not subject to the HMR, when it occurs entirely 
within (1) private property or (2) governmental property to 
which the public does not have general access. On the other 
hand, transportation is considered "in commerce" whenever it 
takes place on a public highway. This would include crossing 
a public road to travel between two parts of a government 
installation. 
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This means that the HMR (including requirements for training of 
"hazmat employees") apply when: 

1. EPA offers (or ships) samples or "cleanup" materials 
for transportation by any non-governmental carrier 
(~, Federal Express, United Parcel Service, 
Consolidated Freightways, or a government contractor). 

2. EPA's contractors ship or transport hazardous 
materials .. 

RSPA considers that the HMR do not apply when: 

1. EPA's own employees transport hazardous materials 
themselves. 

2. EPA's contractors remain on government property to 
which there is no general public access or on private 
property. 

At the same time, RSPA encourages full compliance with the HMR 
by governmental agencies that need not follow the HMR's 
requirements because they are excluded from the definition of a 
"person." Mr. Wilson's memo indicates that, in an EPA Order, 
EPA requires compliance with the Federal hazardous materials 
transportation law and the HMR. Your June 24, 1994 memo also 
contains strong arguments in favor of governmental compliance 
with the HMR in all situations, including those when compliance 
is not required. However, the strong preemption provisions in 
the Federal law governing the transportation of hazardous 
materials, at 49 u.s.c. § 5125, would likely preclude State 
enforcement of state requirements, applicable to the 
transportation of hazardous materials, in those situations when 
a governmental agency is not required to comply with the HMR. 

I hope this information is helpful. If you have additional 
questions, you may contact me at 202-366-4400. 

Sincerely, 
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Edward H. Bonekemper, III 
Assistant Chief counsel for 

Hazardous Material Safety and 
Research and Technology Law 

cc: Howard Wilson, Chief 
Technical Assistance and Evaluation Branch 
Safety, Health and Environmental Management Division 
U.S. Environmental Protection Agency 
Washington, DC 20460 


